Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 19 oktober

Annons
DAGENS NAMN - Tore, Tor
I MORGON - Sibylla
Tore var tidigare ett mycket vanligt pojknamn och 20 700 svenskar heter så, varav 2 170 stavar det Thore. 8 900 har namnet som tilltalsnamn. Tore är fornnordiskt och betyder "kämpe", eller möjligen "präst". Numera är det sällan en liten grabb får detta tilltalsnamn.
Tor är naturligtvis asagudens namn. Så heter 6 140 svenskar, varav 1 500 stavar namnet Thor. Omkring 3 260 har det som tilltalsnamn.
Tor ansågs fram till 1800-talets mitt vara oanvändbart som dopnamn. Sedan de gamla gudarna blivit mer litterära gestalter än okristliga andemakter gick det bra att ge deras namn till nyfödda.
Fram till 1901 hade Ptomeleus namnsdag denna dag, men ersattes då av Tore. Ptomeleus var en romersk martyr, men några detaljer om hans liv har inte stått att få.
Tor var en av de främsta gudarna i fornnordisk mytologi, en rätt råbarkad typ till skillnad mot den mer fundersamme Oden. Tor nämns som Odens son eller bror och han var gift med Siv. Paret bodde i Trudvang. Tor försvarade ordningen i gudarnas Midgård mot de fientliga makterna i Utgård.
I slutstriden Ragnarök dödar Tor Midgårdsormen, tar sedan nio steg och faller själv död ner.
Tors vagn drogs av två bockar över himlavalvet och med hammaren Mjölner tog han livet av många jättar.

Mer läsning

Annons