Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 2 april

Annons
DAGENS NAMN - Gudmund, Ingemund
I MORGON - Ferdinand, Nanna
Både Gudmund och Ingemund är fornnordiska namn. Gudmund är sammansatt av ord som betyder Gud och beskyddare. Ingemund anses vara en sammansättning av gudanamnet Ing och beskyddare. Gudmund och Ingemund har funnits med i almanackan sedan 1700-talet. Gudmund åkte ur almanackan 1993, men togs in igen 2001.
Det finns 630 Gudmund, varav 90 har det som tilltalsnamn, och 300 Ingemund i Sverige. Endast sexton har Ingemund som tilltalsnamn. Det finns också åtta svenskar som heter Ingmund.
Gudmund är ett namn som förekommer på flera svenska runstenar.
Före 1901 hade Theodosius namnsdag denna dag. Så hette den siste kejsaren som härskade över hela romarriket åren 379-395. Under hans tid var dock Konstantinopel den främsta kejsarstaden. Theodosius var född i Spanien, gjorde militär karriär och lyckades sedan besegra alla sina rivaler om kejsartiteln.
Theodosius kallas också "den store". Under hans tid härskade någorlunda fred i imperiet. Han lyckades sluta fred med såväl de invaderande goterna som perserna i öst.
Han tog också itu med kätterska kristna läror och bekämpade med kraft de gamla romerska hedniska kulterna. Särskilt kristligt var annars inte hans liv. Han överlämnade makten till sina söner Arcadius och Honorius som fick varsin halva av riket och efter den dagen gick Östrom och Västrom skilda vägar.

Mer läsning

Annons