Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 2 aug

Annons
DAGENS NAMN - Karin, Kajsa
I MORGON - Tage
Karin är en svensk form av Katarina och Kajsa är smekformen av samma namn. Katarina är ett grekiskt namn som tros komma från katharos, som betyder ren eller kysk. Det finns omkring 171 400 Karin i Sverige och dessutom drygt 11 000 Carin. Av dessa har 91 900 namnen som tilltalsnamn. Namnet har varit ett populärt dopnamn i femtio år och håller fortfarande ställningarna. Det är det sjätte vanligaste förnamnet bland svenska kvinnor.
Kajsa är framförallt ett 90-talsnamn och det finns cirka 10 250 som heter så i Sverige. Dessutom heter omkring 1 750 svenskor Cajsa. Av dessa har 8 950 namnen som förstanamn.
Förra året fick 260 små flickor namnet Kajsa, vilket innebarplats 49 på topplistan. Tidigare låg även Karin på denna lista, men namnet ramlade ur för tre år sedan.
Karin kom in i almanackan 1901 till minne av S:a Katarina av Vadstena, den heliga Birgittas dotter. Hon övertog ledningen av Vadstena kloster efter moderns död och fick redan på 1400-talet sin minnesdag i almanackan just denna dag. Men inom Birgittinordern och i det katolska Sverige firas hon den 22 mars.
Den danska formen av Karin är Karen och den norska Kari.
Den 2 augusti är Makedoniens nationaldag till minne av upproret mot turkarna som startade just denna dag 1903. Landet har också ytterligare en nationaldag, den 8 september till minne av självständigheten 1993.

Mer läsning

Annons