Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 2 juni

Annons
DAGENS NAMN - Rutger, Roger
I MORGON - Ingemar, Gudmar
Rutger är ett tyskt namn, sammansatt av orden för "ära" och "spjut". Det finns 1 480 svenskar som heter så, de flesta födda under 1920- och 30-talen. Endast 280 har det som tilltalsnamn.
Roger är den engelska varianten av samma namn och det är betydligt mer populärt. 39 000 heter så i Sverige och namnet var som mest populärt under 1950- och 60-talen. 19 600 har Roger som tilltalsnamn.
Rutger kom in i den svenska almanackan 1901, medan Roger gjorde entré först 1986. Tidigare var detta Erasmus dag.
Roger Guiscard var en äventyrare som år 1057 begav sig från Normandie till Syditalien. Tillsammans med sin bror Robert och ett antal våghalsiga män erövrade han sedan Sicilien från de arabiska härskarna.
Han gjorde sig sedan till greve av Sicilien under namnet Roger I. Under det normandiska väldet upplevde Sicilien en kulturell storhetstid. Roger I var till skillnad från många andra av den tidens härskare tolerant mot andra religioner och tillät muslimerna att utöva sin religion. Han rekryterade också araber till sin livvakt.
Roger I efterträddes av sin son Roger II, som utökade riket med stora delar av södra Italien.
I Italien firar man denna dag Festa della Repubblica, detta till minne av folkomröstningen 1946 som gjorde landet till republik.
I Storbritannien högtidlighålls minnet av drottning Elizabeth II:s kröning som skedde år 1953.

Mer läsning

Annons