Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 2 maj

Annons
DAGENS NAMN - Filip, Filippa
I MORGON - John, Jane
Filip är ett grekiskt namn, egentligen Philippos, och är sammansatt av orden för vän och häst. Det finns omkring 19 500 svenskar som heter Filip och dessutom 12 800 som stavar det Philip, totalt alltså 32 300. Två av tre har det som tilltalsnamn och de flesta är mycket unga. Namnet har funnits i svenskan sedan mycket lång tid, under medeltiden som stormansnamnet Filpus, sedan 1500-talet med nuvarande form.
Filippa är den feminina formen av samma namn och det är ett typiskt 90-talsnamn. Det finns nu 6 000 flickor som heter så, varav 500 stavar det Philippa. De allra flesta har namnet som tilltalsnamn.
För fyra år sedan var Filip det mest populära namnet att ge nyfödda. Namnet åkte sedan ned till en tredjeplats, men sedan 2003 är Filip det näst mest populära namnet att ge små gossar. Förstaplatsen hålls av William. Förra året fick 1 198 nyfödda namnet Filip. Det var 57 färre än William, men 52 fler än trean Oscar.
Filippa är också ett populärt dopnamn nu för tiden. Det gavs till 444 flickor vilket innebar plats 32 på topplistan.
Filip har funnits i almanackan på just den här dagen sedan 1901. Filippa kom också in i almanackan 1901, men då på den 8 mars. Till den 2 maj kom hon 1993.
Tidigare hade Atanasius namnsdag den 2 maj. Han var biskop i Alexandria på 300-talet och deltog med stor iver i kyrkostriderna under den fornkristna tiden. Han landsförvisades fem gånger men återvände ständigt. Han hyllas både av katoliker och de grekisk-ortodoxa.

Mer läsning

Annons