Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 2 mars

Annons
DAGENS NAMN - Ernst, Erna
I MORGON - Gunborg, Gunvor
Ernst eller Ernest är ett tyskt namn som betyder allvarlig. Den feminina formen är Ernesta, men den mer användbara kortformen Erna är den som fått plats i vår almanacka. Omkring 15 250 svenskar heter Ernst, huvuddelen är födda på 20-talet. 6 300 har det som tilltalsnamn.
Ernest heter drygt 300 svenskar och varannan har namnet som förstanamn.
Erna bär endast omkring 3 300 svenskor och namnet var som mest populärt på 30- och 40-talen. Två av tre har det som tilltalsnamn.
Ernst kom in i almanackan 1831 och ersatte då Simplicius. Erna gjorde entré 1986.
Ernst August hette en engelsk hertig som 1837 blev kung i tyska Hannover.
Han var son till George III av Storbritannien och gjorde sig först känd som en duglig fältherre, bland annat i krigen mot Napoleon.
Han blev sedan politiker med extrema högeråsikter. När drottning Victoria besteg tronen 1837 utsågs Ernst August till kung för det lilla riket Hannover.
Där gjorde han sig föga populär. Han upphävde genast landets liberala lagar och gjorde sig själv enväldig. De som protesterade mot honom förlorade jobben eller hamnade i fängelse.
Ernst August, som i Hannover kallades Ernest Augustus, avled 1850. Hannover kom sedan att bli en preussisk provins.
I den amerikanska delstaten Texas firas i dag självständighetsdagen till minne av frigörelsen från Mexico 1836. Även i Marocko firas självständighetsdagen. Landet blev fritt från Frankrike 1956. Nationaldagen är annars den 30 juli.

Mer läsning

Annons