Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 2 november

Annons
DAGENS NAMN - Tobias
I MORGON - Hubert, Hugo
Tobias är en grekisk form av ett hebreiskt namn som betyder "Gud är god". Sedan 20 år tillbaka har det varit ett populärt namn på små pojkar och i dag finns det 29 900 Tobias, varav 20 900 har det som tilltalsnamn. Därutöver finns det även 450 som stavar namnet Thobias. Förra året fick 200 nyfödda namnet Tobias vilket gjorde att det hamnade på plats 70 på topplistan.
Det finns också 31 män som har döpts till Tobbe, varav 24 har det som förstanamn.
Tobias kom med i den svenska almanackan redan 1709 och fick 1986 sällskap av Tova och Tove, som 1993 byttes ut mot Toini. Sedan 2001 är Tobias ensam herre på täppan denna dag.
Om Tobias handlar en berättelse i Bibelns apokryfiska del och det är en spännande om än något komplicerad skildring. Tillsammans med en följeslagare kom Tobias till en stad där de övernattade i ett hus som härjades av en demon.
Demonen hade dödat sju äkta män som dottern i familjen, Sara, gift sig med. På följeslagarens råd fångade Tobias en fisk i Tigris och med hjälp av fiskens lever och hjärta befriade han sedan huset från demonen. På köpet gifte han sig med Sara. Det visade sig senare att Tobias kloke följeslagare var ingen mindre än ärkeängeln Rafael.
I USA firar delstaterna North Dakota och South Dakota att de just denna dag år 1889 togs upp i unionen.

Mer läsning

Annons