Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 2 okt

Annons
DAGENS NAMN - Ludvig, Love
I MORGON - Evald, Osvald
Ludvig är den tyska formen av Louis eller Lodovico eller Luigi eller Luiz eller Lajos och alla betyder de "berömd kämpe". Ursprungsformen är högtyskans Hlutvic eller fornfrankiskans Chodowich. Namnformen finns i de flesta västerländska språk. Ludvig har växlat kraftigt i popularitet. Förra året var Ludvig det 20:e mest populära pojknamnet och det gavs till 662 små gossar. Totalt heter 13 800 svenskar Ludvig, varav 7 700 har det som tilltalsnamn. Av dem som bär namnet stavar 3 800 det Ludwig.
Love är en svensk variant av Ludvig, men kan också ses som den manliga varianten av kvinnonamnet Lovisa. Det finns i Sverige 3 680 som heter Love, varav 1 600 har det som tilltalsnamn. År 2004 fick 183 nyfödda namnet, vilket gav det plats 75 på topplistan.
Louis som tidigare hade namnsdag denna dag fick lämna svenska almanackan 2001.
Ludvig har funnits i den svenska almanackan sedan 1776 och ersatte då Leodegarius.
Love kom in i almanackan 1986, men då på den 12 mars. Namnet flyttades 1993 till 26 november för att år 2001 placeras på dagens datum.
Ärkeängeln Mikael firas i dag i de svenska kyrkorna. Mikael skildras i Uppenbarelseboken som härförare i kampen mot ondskan. Hans dag firades tidigare den 29 september, men har av praktiska skäl numera förlagts till den efterföljande söndagen.
Ämnet i kyrkorna är "Änglarna" och symbolen visar Mikael i strid med draken, som alltså representerar ondskan.
Enligt medeltida tro för Mikael själarna till Gud efter döden och väger dem på sin våg vid domen. Han avbildas ofta som en krigare med lans eller med en våg.
Den 2 oktober är Guineas nationaldag. Landet blev självständigt från Frankrike 1958.

Mer läsning

Annons