Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 20 mars

Annons
DAGENS NAMN - Joakim, Kim
I MORGON - Bengt
Joakim är hebreiskt och lär betyda "Gud skall upprätta". Kim är inte nödvändigtvis en kortform av Joakim, utan också ett namn med keltiskt ursprung som vi lånat från Storbritannien, där det ofta också används som flicknamn. Joakim började bli populärt under 1970-talet och har sedan dess behållit sin ställning. Det finns omkring 37 000 Joakim, 5 125 Joachim och dessutom 3 350 Joacim. Två av tre bär namnet som tilltalsnamn.
På topplistan hamnade Joakim förra året på plats 98, med 97 små pojkar som fick namnet.
Nästan alla som heter Kim i Sverige är födda under de senaste tjugo åren. Omkring 10 700 svenska män och 3 800 svenska kvinnor heter så. De flesta som heter Kim har det som tilltalsnamn.
Joakim har funnits i svenska almanackan sedan 1690-talet. Kim kom in 1993.
Vårdagjämningen är då dag och natt är lika långa. Egentligen är det den tidpunkt då solen under sin årliga rörelse längs ekliptikan passerar himmelsekvatorn från söder till norr. Den inträffar alltid den 20 eller 21 mars.
Ekliptikan i sin tur är solens skenbara bana över stjärnhimlen under årets lopp.
Palmsöndagen inleder stilla veckan och en liten palmkvist utgör symbol. Ämnet i de svenska kyrkorna är "Vägen till korset". Palmkvisten har av naturliga skäl fått ersättas med en annan växt i Norden och då valde man sälg.
Den 20 mars är Tunisiens nationaldag. Landet blev självständigt från Frankrike 1956.
I Iran firas Oljenationaliseringens dag.

Mer läsning

Annons