Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 21 augusti

Annons
DAGENS NAMN - Jon, Jonna
I MORGON - Henrietta, Henrika
Jon är en svensk sidoform av Johan, som i sin tur har sitt ursprung i Johannes, ett hebreiskt namn med betydelsen "Gud har förbarmat sig". Jon är ett mycket gammalt namn och återfinns på runstenar i formen Iun och var på 1300-talet det vanligaste mansnamnet i Sverige vid sidan av Olof.
Jon heter 5 790 svenska män, varav 3 280 har det som tilltalsnamn.
Jonna är en dansk kortform av Johanna, som alltså är den feminina varianten av Johannes. Jonna har under de senaste decennierna blivit ett ganska populärt namn att ge små töser.
Jonna bärs av 4 790 svenskor, varav drygt 4 000 har namnet som förstanamn. Förra året gavs namnet till 149 nyfödda, vilket innebar plats 79 på topplistan.
Det här var tidigare Anastaius dag. Namnet försvann 1824 till förmån för Josefina, för att hedra kronprinsessan Joséphine. Hon fick stå kvar i almanackan fram till 1993 då hon flyttades till 19 mars för att sällskapa med Josef. I stället kom namnparet Jon-Jonna in.
Ämnet i de svenska kyrkorna är "Medmänniskan" och symbolen utgörs av två fattade händer med ett kors i bakgrunden. I Svenska kyrkan är det diakonins dag.
I katolska kyrkan firas Pius X, som var påve 1835-1914, och som införde många reformer, men som också betraktades som oböjligt reaktionär. Helgonförklarad blev han i alla fall.

Mer läsning

Annons