Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 21 juli

/

Annons
DAGENS NAMN - Johanna
I MORGON - Magdalena, Madeleine
Johanna är den feminina formen av Johannes, som är den grekiska formen av ett hebreiskt namn som betyder \"Gud har förbarmat sig\". Johanna har under mer än tio år varit ett av de mest populära dopnamnen. Förra året kom det på 47:e plats och det gavs till 290 flickor. Totalt finns i Sverige 68 620 Johanna varav 33 175 har det som tilltalsnamn.
Johanna har funnits med i svenska almanackan sedan 1755 på just denna dag. Namnet har annars funnits i svenskan sedan början av 1300-talet och blev allmänt spritt på 1600-talet. Mot slutet av 1800-talet var det ett av de vanligaste kvinnonamnen i Sverige, för att sedan försvinna och återkomma hundra år senare.
Johanna hette enligt en romersk sägen en påve under medeltiden. Hon kallade sig förstås Johannes och dolde sitt kön ända tills hon födde ett barn mitt under en procession. Hon stenades då till döds av den uppretade folkmassan.
Det finns inga som helst historiska belägg för att detta är sant, men det har i alla fall givit upphov till flera böcker och skådespel.
Enligt Lukasevangeliet hette en av kvinnorna vid Jesu grav Johanna. Men det är inte till hennes minne som namnet återfinns just denna dag.
Den 21 juli är Belgiens nationaldag till minne av kung Leopolds trontillträde 1831.

Mer läsning

Annons