Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 21 november

/

Annons
DAGENS NAMN - Helga, Olga
I MORGON - Cecilia, Sissela
Helga heter omkring 6 150 svenskor, de allra flesta pensionärer. 3 265 har Helga som tilltalsnamn. Namnet är fornnordiskt och en feminin form av Helge som i sin tur betyder helig eller lyckosam. Helga finns på runstenar och var ett vanligt namn i fornsvenskan.
Olga, som är samma namn fast på ryska, upplevde också sin hausse i början på förra seklet. Omkring 5 930 heter så, varav 3 400 har det som tilltalsnamn.
De svenska vikingarna förde namnen Helge och Helga med sig till Ryssland och där omformades de till Oleg och Olga.
Fram till 1901 var detta Heliodorus dag. Då fick han lämna plats för Helga som 1993 fick sällskap av Olga.
Helga hette vikingakungen Ingjalds syster i Uppsala och hon lär ha varit en ouppfostrad flicka som bland annat kurtiserade en guldsmed.
Den danske slagskämpen Starkotter fick höra talas om vad som var på gång och eftersom han lovat Helgas far, kung Frode, att se efter flickan for han genast till Uppsala.
Där fann han Helga sittande med guldsmedens huvud i knät. Hon ägnade sig åt att kamma hans hår och plocka loppor. Starkotter gjorde processen kort med smeden och örfilade sedan upp prinsessan, som enligt historien därefter uppförde sig väl. Allt enligt Saxo Grammaticus danska krönika.
Denna dag är också FN:s världsdag för televisionen.

Mer läsning

Annons