Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 21 oktober

Annons
DAGENS NAMN - Ursula, Yrsa
I MORGON - Marika, Marita
Ursula kommer från latinets ursus som betyder björn och Yrsa är kortformen av samma namn. Det finns i Sverige 1 900 Ursula, varav 1 000 har det som förstanamn. Yrsa bärs av drygt 300 svenskor och 220 har det som tilltalsnamn.
Ursula fanns i den gamla svenska almanackan från 1477 just på denna dag fram till 1901 då det ersattes av Birger. För fyra år sedan återfördes namnet så att säga till sin ursprungliga dag.
Yrsa har funnits med i almanackan sedan 1986. Yrsa hette en nordisk sagodrottning på Ynglingadynastins tid. Hon var en vacker och klok kvinna som kung Adils tog som krigsbyte i Saxland (Tyskland) och som han senare gifte sig med.
Yrsa bortfördes senare till Danmark av kung Helge Halvdansson och fick med honom sonen Rolf Krake. Det var en komplicerad relation eftersom det senare framkom att Helge Halvdansson var Yrsas far. Yrsa återvände till Adils och stannade hos honom under resten av sitt liv.
Allt detta berättar Snorre Sturlason i sin Heimskringla och om det verkligen inträffat tvistar historikerna om.
I England firas Trafalgar Day till minne av slaget vid Trafalgar 1805 då britterna under Horatio Nelson besegrade en spansk-fransk flotta.

Mer läsning

Annons