Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 22 april

Annons
DAGENS NAMN - Allan, Glenn
I MORGON - Georg, Göran
Allan är ett keltiskt namn med betydelsen fred eller harmoni. Det finns omkring 26 650 svenska män som heter så, de flesta födda under Alan Ladds storhetstid på 50-talet. Av dessa har 6 400 namnet som tilltalsnamn. Bland de yngsta är den engelska stavningen Alan nu ungefär lika vanlig som Allan. Så stavar drygt 1 100.
Namnet har använts i Sverige sedan mitten av 1800-talet.
Glenn heter nästan 5 500 i Sverige, varav 250 stavar det Glen. 3 450 har det som tilltalsnamn. Glenn är också ett keltiskt namn, Gleann, och betyder "den som kommer från en dalgång". Två svenska kvinnor bär också namnet Glenn.
Allan och Glenn kom in i den svenska almanackan 1986. Tidigare hade först Berhardina och sedan Albertina namnsdag just denna dag och ännu tidigare Sotherius.
Glenn kan också vara ett efternamn och så hette också den första amerikanen i rymden. John var hans förnamn. Det var den 20 februari 1962 som han flög tre varv runt jorden i sin kapsel "Friendship 7". Dessförinnan hade USA bara lyckats göra rymdskutt, vilket inte passade sig i en tid när Sovjetunionen skickade upp rymdfarkoster i tid och otid. John Glenn slog sig senare in på en politisk karriär och blev senator för Ohio.
År 1984 gjorde han ett misslyckat försök att bli presidentkandidat för demokraterna.

Mer läsning

Annons