Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 22 juni

Annons
DAGENS NAMN - Paulina, Paula
I MORGON - Adolf, Alice
Paulina är femininformen av det latinska Paulinus som i sin tur kommer från Paulus som betyder "den lille". Paula kan i sin tur ses som en kortform av Paulina eller som en femininform av Paulus.
Det finns 7 400 Paulina i Sverige, de flesta mycket unga. 2 500 har det som tilltalsnamn. Namnet hade också en popularitetstopp kring åren 1918-1920.
Paula var som mest populärt under åren 1975-80. Det finns cirka 5 550 som heter så i Sverige, varav 3 450 har det som tilltalsnamn.
Paulina kom in i almanackan 1901 i stället för Paulinus. Paula gjorde entré 1986.
Paula heter flera katolska helgon. En del av dem tycks ha haft det gemensamt att de tagit hand om fattiga och svältande barn. Paula Frassinetti var en av dem. Hon kom från Genua och anordnade en skola för behövande barn i början på 1800-talete. Och på köpet blev hon alltså helgon. Italienska kvinnor tycks i allmänhet ha enklare att få en gloria än andra.
Enligt SMHI:s statistik är det just denna dag som sommaren anländer till Torne träsk längst upp i Lappland. Det sägs dock att folket kring sjön anser att sommaren kommer långt tidigare än så.

Mer läsning

Annons