Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 22 mars Internationella vattendagen

Annons
DAGENS NAMN - Kennet, Kent
I MORGON - Gerda, Gerd
Kennet är ett keltiskt namn som troligen betyder vacker och Kent är kortformen av samma namn. Skottlands förste kung som levde på 800-talet hette Kenneth MacAlpine.
I Sverige är stavningen Kenneth den absolut vanligaste. Så heter 27 500 svenskar, medan 5 800 stavar det Kennet. Ungefär hälften av dem har Kennet eller Kenneth som tilltalsnamn.
Kent heter 32 200 i Sverige och det finns dessutom 5 400 Kenth. 23 000 har Kent eller Kenth som tilltalsnamn. Det finns också en svensk kvinna som heter Kent.
Kennet och Kent kom in i svenska almanackan så sent som 1986.
Kennet kan också vara ett efternamn. Så hette detektivförfattaren H-K Rönbloms hjälte i tio romaner som kom ut åren 1954-64.
Rönbloms Paul Kennet var filosofie doktor i historia och läroverksadjunkt, men också en skicklig detektiv. Hans djupsinniga spaningar ledde alltid till att skurkarna kunde infångas.
Rönblom hade försett sin huvudperson med tre pipor som var uppkallade efter tre män, Sadrak, Mesak och Abednego som den babyloniske konungen Nebukadnesar enligt Bibeln lät kasta i en brinnande ugn.
Den 22 mars är Internationella vattendagen.

Mer läsning

Annons