Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 22 sept

/

Annons
DAGENS NAMN - Maurits, Moritz
I MORGON - Tekla, Tea
Maurits kommer från latinets Mauritius, "man från Mauretania", som också tolkats som "man med moriskt utseende", alltså en person med mörk hudfärg. Det var som mest populärt åren 1920-1940. Mauritz är den dominerande stavningen och så heter omkring 5 810 svenskar. Maurits stavar 680 svenskar sitt namn. Endast 590 av alla dessa har namnet som tilltalsnamn.
Moritz är den tyska formen av Mauritius. Moritz heter 120 svenska män, varav 35 har det som tilltalsnamn. Det finns också nio män som stavar namnet Morits.
Mauritius var en romersk härförare på 300-talet som övergick till kristendomen och därför avrättades. Hans grav i klostret Saint-Maurice i Schweiz har blivit en viktig vallfartsort. Mauritius avbildas ofta som afrikan.
Mauritius lär vara infanteristerna skyddshelgon och kan enligt Alf Henrikson också anropas när hästar blir sjuka.
Mauritz Stiller var tillsammans med Victor Sjöström den mest betydande filmregissören i Sverige under flera decennier. Han var av rysk-polsk härkomst och uppväxt i Helsingfors.
Det var Stiller som tog Greta Garbo till Hollywood 1925. Till skillnad från sin stjärna lyckades han dock aldrig etablera sig i USA. Stiller avled 1928
Den afrikanska staten Mali firar sin nationaldag till minne av frigörelsen från Frankrike 1960.
Den 22 september är EU:s bilfria dag då alla bilister uppmanas att ställa bilen hemma. Någon större succé har dagen inte blivit.

Mer läsning

Annons