Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 23 april - Världsbokdagen

Annons
DAGENS NAMN - Georg, Göran
I MORGON - Vega
Georg är ett grekiskt namn, från georgós, som betyder jordbrukare. Det användes som dopnamn för första gången år 1540 i Sverige. Namnet har också gett upphov till Göran, Jörgen och Örjan. Göran är alltså den försvenskade formen av samma namn.
Georg var som mest populärt som dopnamn under 30- och 40-talen. Omkring 28 400 svenskar bär namnet, varav 1 500 stavar det George, som numera är den vanligaste stavningen för nyfödda. Cirka 4 650 har George eller Georg som tilltalsnamn. Det finns också två kvinnor som heter Georg.
Göran var ett stort modenamn under 40- och 50-talen, och 1950 låg det på tionde plats på topplistan. Göran stavades i äldre tider Jöran eller Jören. Namnet fanns i almanackan på 1700-talet, men försvann för att sedan återkomma först 1986. Sedan 1993 delas dagen med Georg. Omkring 93 600 svenskar bär namnet, varav 28 800 har det som tilltalsnamn. Drygt 300 svenskar heter Jöran och 150 har det som tilltalsnamn.
Det finns dessutom drygt 900 svenskar som heter Goran och nästan alla av dem har namnet som tilltalsnamn.
I England är det S:t George's Day. S:t George är Englands speciella helgon och en man som med framgång slogs mot drakar när det begav sig. Det är i grunden samma person som den vi i Sverige kallar Sankt Göran och som även hyllas av scoutrörelsen.
Den Georg som finns i såväl västerländska som österländska almanackor var en kristen riddare i den romerske kejsaren Diocletianis livvakt. Han blev kristen, greps, torterades och avrättades.
I England firas i dag William Shakespeares födelsedag. Han föddes i Stratford-on-Avon 1564.
Och i Ryssland firas säkert på vissa ställen Lenins födelsedag. Han föddes 1870.
Den 23 april är Världsboksdagen.

Mer läsning

Annons