Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 23 november

Annons
DAGENS NAMN - Klemens
I MORGON - Gudrun, Rune
Klemens, som är ett populärt påvenamn, betyder "den milde" på latin. Drygt 500 svenskar heter så och drygt hälften av dem stavar namnet Clemens. Endast 130 har namnet som tilltalsnamn.
Sedan mer än hundra år har Klemens legat på just denna dag i svenska almanackan. Under 1900-talet har han haft sällskap av diverse namn, men nu är han åter ensam.
Även i katolska kalendrar firar man Klemens, eller rättare sagt Clemens I Romanus, som var biskop i Rom kring år 100 och enligt traditionen Petrus tredje efterträdare.
Clemens anses vara författare till Första Klemensbrevet och blev så småningom helgonförklarad. Han är hattmakarnas speciella skyddspatron. Detta i sin tur härleds till att Clemens påstås ha introducerat filt av djurhår som gjorde både hattar och sandaler mer bekväma.
Många andra påvar har också burit namnet Clemens, och flera av dem levde ett sådant utsvävande och sedeslöst liv att ingen längre vill minnas dem.
Möjligen kan man ihågkomma Clemens V som av den franske kungen Filip IV tvingades bosätta sig i Avignon. Detta inledde vad som kom att kallas "påvarnas babyloniska fångenskap".
Han var också mannen som år 1312 upplöste Tempelherreorden, endast för att Filip IV skulle komma åt ordens rikedomar.

Mer läsning

Annons