Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 23 oktober

/

Annons
DAGENS NAMN - Sören, Severin
I MORGON - Evert, Eilert
Det finns 17 920 män i Sverige som heter Sören, men nästan inga små pojkar. Omkring 7 500 har det som tilltalsnamn. Sören är en dansk form av latinet Severinus som betyder "den stränge".
Severin, som alltså bygger på samma latinska namn, är ännu mer ovanligt, men vid några tillfällen under senare tid har nyfödda fått det som tilltalsnamn. 920 heter så i Sverige, men endast 37 har det som tilltalsnamn.
Sören gjorde entré i almanackan 1901 på bekostnad av Severin, som dock återvände 1986.
I den grekisk-ortodoxa kyrkan firas Jakob, "Herrens broder", som var ledare för den kristna urförsamlingen i Jerusalem. Han var alltså en av Jesu bröder enligt östkyrkans tolkning. Han stenades till döds vid ett upplopp år 62.
Nordens mest berömde Sören torde Kierkegaard vara. Han stavade förstås sitt namn Søren. Han föddes i en rik köpmannafamilj i Köpenhamn 1813 och kom som en överraskning eftersom modern var 45 år.
Søren Kirkegaard var en lysande begåvning och kom att bli en av den danska litteraturens främsta. Han var religionsfilosof och en tänkare av stort format. Men han var också en grubblare och lämnade sitt livs kärlek eftersom han ansåg sig omöjlig att leva med. Det var kanske sant. Søren Kierkegaard dog 43 år gammal.
Ämnet i de svenska kyrkorna är "Frälsningen" och symbolen visar en sönderbruten halsboja.
Den 23 oktober är en av Ungerns nationaldagar, till minne av självständighetsförklaringen 1956.

Mer läsning

Annons