Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 23 sept

Annons
DAGENS NAMN - Tekla, Tea
I MORGON - Gerhard, Gert
Tekla kommer från grekiskans Theokleia som femininformen av Theokles, sammansatt av orden för gud och rykte. Det hade sin storhetstid under 1910- och 20-talen och de 980 svenskor som bär namnet är de allra flesta alltså mycket gamla. 360 har det som tilltalsnamn.
Tea heter cirka 3 830 kvinnor i Sverige och de är antingen rätt gamla eller också mycket unga. 2 900 har namnet som tilltalsnamn. Av dem som bär namnet stavar 2 650 det som Thea. Därutöver finns tre svenskor som stavar sitt namn Teah.
Tea har efter decenniers frånvaro åter blivit ett populärt dopnamn. Förra året gavs det till 455 små töser vilket gav plats 31 på topplistan. De allra flesta stavade namnet Thea.
Tekla har funnits i svenska almanackan den 23 september sedan 1600-talet. År 1986 stoppade man in Trond och Tryggve som sällskap, men 1993 byttes dessa ut mot Tea.
Tekla lär ha varit en from kvinna som aposteln Paulus omvände till kristendomen och som sedan följde med honom på hans resor utklädd till pojke.
Enligt en berättelse mötte hon sedan martyrdöden under kejsar Neros tid, medan en annan menar att hon dog sotdöden som eremit.
Höstdagjämning är den tidpunkt då solen under sin årliga rörelse längs ekliptikan passerar himmelsekvatorn från norr mot söder. Den inträffar den 22 eller 23 september.
Den 23 september är Saudiarabiens nationaldag, med anledning av att kungariket förenades denna dag år 1932.

Mer läsning

Annons