Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 24 april

Annons
DAGENS NAMN - Vega
I MORGON - Markus
Det är minsann inte alla båtar som har fått plats i almanackan, men Nordenskiölds Vega placerades här 1901 som minne av Nordostpassagens upptäckare som återvände till Sverige just den 24 april. Nu finns det förstås även kvinnor som heter så, inte mindre än 1 500, de flesta födda under 20- och 30-talen. 875 har det som tilltalsnamn och ett 90-tal stavar sitt namn Wega. Vega är egentligen ett arabiskt namn, Al-Waki, och kommer från arabernas namn på en stjärna i stjärnbilden Lyran.
Albertina var det namn som fick maka på sig 1901. Hon hade annars funnits i almanackan just den här dagen sedan 1700-talet.
Vega är natthimlens femte ljusaste stjärna och den näst ljusaste på norra stjärnhimlen. Den står högt i söder under våra sommar- och höstkvällar och utgör ett av hörnen i Sommartriangeln.
Dagens ämne i de svenska kyrkorna är "att växa i tro" och symbolen är blomman veronika eller ärenpris, som anses vara ett tecken på ödmjukhet och andlig mognad.
Många katoliker ihågkommer denna dag Fidelis av Sigmaringen som den 24 april 1622 slogs ihjäl av kalvinistiska bönder som inte trakterades av det påvliga budskap de fick höra.
I Armenien ihågkoms folkmordet på den armeniska minoriteten i Turkiet 1915. Dagen kallas martyrernas dag.

Mer läsning

Annons