Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 24 aug

Annons
DAGENS NAMN - Bartolomeus
I MORGON - Lovisa, Louise
Bartolomeus är den latinska formen av det hebreiska namnet Bar-Talmai, det vill säga Talmais son. Han var en av Jesu tolv apostlar och hans attribut är en kniv, som syftar på det hemska sätt han led martyrdöden. Han blev nämligen flådd levande.
Han var en av de minst kända apostlarna och förekommer i Bibeln endast i förteckningen över de tolv. I den kristna traditionen har han däremot fått en mer framträdande roll som mannen som förde kristendomen österut.
Femtiotre svenska män heter Bartolomeus. Nio av dem stavar sitt namn Bartholomeus. Av dessa har endast fem namnet som tilltalsnamn.
Bartolomeusdagen var tidigare, när den inföll på en vardag, helgdag fram till 1772. Den har också kallats Barsmässa eller Bartelsmässa och var förr en viktig märkesdag i bondens kalender, eftersom den markerade övergången från sommar till höst.
Bartolomeus nämns i tre av evangelierna. Enligt traditionen mötte han sitt öde i Armenien. Han är skyddshelgon för garvare och murare.
I europeisk historia förknippas dagen mest till Bartolomeinatten 1572 då en massaker ägde rum på de franska protestanterna, hugenotterna, i Paris och andra städer.
Den 24 augusti är Ukrainas nationaldag till minne av frigörelsen från Sovjetunionen 1991.

Mer läsning

Annons