Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 24 juni

/

Annons
DAGENS NAMN - Johannes Döparens dag
I MORGON - David, Salomon
Midsommardagen var tidigare Johannes Döparens dag. Det anses att han skulle vara född på midsommardagen och just den 24 juni var förr alltid helgdag. Så inte längre.
Nu är midsommardagen förlagd till lördagen i midsommarveckan, oavsett vilket datum denna bär. I 1993 års namnlängd togs Johannes Döparens dag bort, men den är nu återinförd i almanackan.
Midsommarfirandet inleds denna dag med lövade hus och dans kring majstången. Ordet maja betyder smycka med grönt. Midsommarfirandet har anor ända från den hedniska tiden då sommarsolståndet var en viktig högtid i Norden.
Midsommarnatten är full av magi och traditionen att plocka sju eller nio sorters blommor och lägga under huvudkudden har också gamla anor. Blommorna ska plockas under tystnad. Därefter drömmer man om sin tillkommande under natten. Metoden lär dock inte alltid fungera, enligt dem som provat.
Johannes Döparens dag har i folktraditionen alltid varit förknippad med midsommarhelgen. I kyrkorna firas den på söndagen, i år den 26 juni, vilket ställer till en del förvirring genom att det således oftast finns två Johannes Döparens Dag.

Mer läsning

Annons