Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 24 oktober

Annons
DAGENS NAMN - Evert, Eilert
I MORGON - Inga, Ingalill
Evert var ett mycket vanligt namn i början på 1900-talet, men sedan har det gått utför. Namnet kommer från lågtyskans Eberhard och har gamla anor i Sverige. Eberhard är sammansatt av ord med betydelsen \"vildsvin\" och \"stark\". Det finns 22 670 Evert i landet, varav 3 500 har det som tilltalsnamn.
I sin latiniserade form, Everardus, har namnet funnits i svenskan sedan slutet av 1200-talet.
Eilert är också ett tyskt namn, en sidoform till Eilhard, sammansatt av ord med betydelsen \"egg\" och \"hård\". Det finns bara omkring 950 svenskar som heter så och de flesta är i mycket mogen ålder. 290 har det som förstanamn.
Evergistus var namnet för dagen fram till 1901 då Evert gjorde entré. År 1993 fick han sällskap av Eilert.
Evert är för övrigt inte bara ett mansnamn, utan också namn på en liten flatbottnad båt för flod- och kustfart. Evertar hittar man företrädesvis på floden Elbe i Tyskland.
Den 24 oktober är det FN-dagen, som markerar att Förenta nationernas stadga trädde i kraft just den här dagen 1945. Den hade egentligen antagits av 51 stater redan i juni, men började gälla först den 24 oktober.
Det är också den afrikanska staten Zambias nationaldag, till minne av frigörelsen från Storbritannien 1964. Landet hette tidigare Nordrhodesia.

Mer läsning

Annons