Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 25 maj

Annons
DAGENS NAMN - Urban
I MORGON - Vilhelmina, Vilma
Urban är ett latinskt namn, Urbanus, som betyder "artig" eller "belevad". Man kan också tolka det som "den som hör till staden" eftersom det är bildat till substantivet urbs som betyder stad. Namnet var som mest populärt kring 1960. Det finns omkring 12 100 som bär namnet i Sverige, varav 5 650 har det som tilltalsnamn. Urban eller Urbanus har funnits med i kalendern sedan 1700-talet eller tidigare.
Urban I var påve från år 222 och led så småningom martyrdöden. I Sverige räknades hans dag i almanackan som första sommardagen och man rimmade "Urban, Vilhelmina och Beda, de tre skola sommaren leda". Urbans helgondag infaller just den 25 maj vid tiden för vinets blomning. Han är därför vinodlarnas och vinodlingarnas skyddspatron.
Den här dagen är Argentinas nationaldag. Då frigjorde sig landet från det spanska vicekungadömet La Plata. I Argentina har man dessutom ytterligare en nationaldag, nämligen den 9 juli. Även Jordanien firar sin nationaldag denna dag och 25 maj är också Internationella Afrikadagen

Mer läsning

Annons