Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 25 november

/

Annons
DAGENS NAMN - Katarina, Katja
I MORGON - Linus
Katarina är ett grekiskt namn som har sitt ursprung i "khataros" som betyder ren eller kysk. Det finns i Sverige 49 350 Katarina, 9 200 Catarina och drygt 1 400 Chatarina. Av dessa har 23 300 namnen som förstanamn. Det finns också en svensk kvinna som är döpt till Katta samt 18 som försetts med namnet Kattis eller Cattis.
Katja, kan ses som en kortform av samma namn, eller som smekformen av det ryska Jekaterina. Katja bärs av 2 560 svenskor, varav 2 070 har det som tilltalsnamn.
Den 25 november har varit Katarinas dag ända sedan 1700-talet. Katja kom in i almanackan 1986.
Katarina hette en svensk drottning på 1200-talet, vars främsta insats var att hon förenade de rivaliserande erikska och sverkerska kungahusen. Hon var dotter till stormannen Sune Folkesson och Helena Sverkersdotter och dotterdotter till Sverker den yngre Karlsson.
När hon gifte sig med kung Erik den läspe och halte blev det slut med stridigheterna ätterna emellan.
Dessvärre slutade äktenskapet barnlöst, kung Erik dog 1250 och Katarina drog sig tillbaka till Gudhems kloster i Västergötland. Där fick klostret ett väldigt uppsving tack vare Katarinas enorma rikedomar. Hon ägde bland annat Söderköping och delar av Nyköping.
Katarina avled år 1252. En skulptur som föreställer henne kan beskådas på Historiska museet i Stockholm.
Den 25 november är nationaldag i Bosnien och Hercegovina till minne av att författningen antogs 1943 under andra världskriget.
Även den latinamerikanska staten Surinam firar sin nationaldag. Landet var fram till 1975 en nederländsk koloni.
Det här är också FN:s internationella dag för bekämpning av våld mot kvinnor.

Mer läsning

Annons