Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 25 oktober

Annons
DAGENS NAMN - Inga, Ingalill
I MORGON - Amanda, Rasmus
Inga är ett av de vanligaste namnen bland kvinnor som är över 65 år. Det är en kortform av Ingeborg och Ingrid och fick en popularitetstopp under 30- och 40-talen i form av olika dubbelnamn, som Inga-Lill och Inga-Britt.
Inga kan tolkas som "den av Ing skyddade". Ing var en gud i den nordiska mytologin. Det finns omkring 39 900 som bär namnet i Sverige, varav drygt hälften, 23 500, har det som tilltalsnamn.
Ingalill kom in på samma dag som Inga 2001. Så heter 8 120, men det finns ännu fler Inga-Lill - 12 300. Av dessa har 10 270 namnen som förstanamn.
Det finns ytterligare ett stort antal variationer på dubbelnamn med Inga, till exempel Inga-Britt, som 6 700 svenskor heter och Inga-Stina, som bärs av 250 svenska kvinnor. De allra flesta som bär dessa kombinationer har namnen som tilltalsnamn.
Fram till 1901 hade Crispinus, eller Krispin, namnsdag denna dag men ersattes då av Inga.
Crispinus var en from man som verkade i franska Soissons där en romersk ståthållare grep och utsatte honom för bestialisk tortyr. Crispinus blev med tiden helgon och är skomakarnas, garvarnas och skräddarnas skyddshelgon.
På Taiwan firar man denna dag minnet av öns befrielse från japansk ockupation 1945.
Kazakstan har nationaldag till minne av republikens utropande 1990. Självständighetsdagen firas annars den 16 december.

Mer läsning

Annons