Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn

Annons
DAGENS NAMN - Ture, Tyra
I MORGON - Tyko
Ture, som i själva verket är samma namn som Tore, är en variant av gudanamnet Tor. Ture var ganska populärt som dopnamn under 20- och 30-talen och det finns i dag 8 200 Ture och 2 280 Thure i Sverige. 3 850 har namnet som tilltalsnamn.
Tyra är ett fornnordiskt namn som betyder någon som är helgad åt guden Tor. Det finns omkring 5 050 Tyra och 1 100 Thyra i Sverige. Ungefär hälften har namnet som tilltalsnamn.
Förra året döptes 230 nyfödda flickor till Tyra. Det innebar plats 55 på topplistan.
Ture har funnits med i almanackan sedan 1899, då tillsammans med Tore. Ture fick överta Teodoras plats i kalendern. Från och med 2001 är Tyra granne i almanackan.
Ture Sventon hette den listiga privatdetektiven i Åke Holmbergs humoristiska deckare för ungdom - böcker som föräldrarna gärna tjuvläste. Han hade lite svårt att säga "s" och hans favoriträtt fick därför heta "temlor".
I det gamla Rom hyllade man denna dag Flora, blomningens gudinna. Det skedde med hämningslösa fester där nakna prostituerade uppträdde tillsammans med gladiatorerna. Cato den yngre lär ha skrivit ett upprop mot sedeslösheten. Huruvida detta hade någon effekt är inte känt.

Mer läsning

Annons