Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 26 juli

Annons
DAGENS NAMN - Jesper
I MORGON - Marta
Jesper är en nordisk ombildning av tyskarnas Jasper, som är en sidoform av Kaspar. Detta är i sin tur ett babylonskt namn och betyder skattmästare. Kaspar eller Kasper var en av de tre vise männen i Bibeln.
Jesper är ett typiskt 90-talsnamn som hållit sig rätt populärt som dopnamn även in på 2000-talet. Förra året fick 295 små pojkar detta namn, vilket innebar plats 51 på topplistan.
Det finns 19 150 svenskar som heter Jesper, varav 16 160 har det som förstanamn. Det finns dessutom 88 svenskar som heter Jasper.
Jesper kom in i almanackan 1901 och flyttade då fram Marta en dag.
Liberia firar i dag sin nationaldag till minne av republikens grundande 1847. Det är också Maldivernas nationaldag. Landet blev självständigt 1965.
Även Kuba firar sin nationaldag till minne av Fidel Castros angrepp på Mocadakasernen 1953. Det misslyckades och många revolutionärer miste livet. Castro tillfångatogs och landsförvisades men återvände i december 1956 med lustjakten Granma tillsammans med ett åttiotal kamrater, bland andra Ernesto "Che" Guevara. Då gick det bättre och diktatorn Batista störtades. Sedan fick ju Cuba en annan diktator i stället.
-

Mer läsning

Annons