Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 26 juni

/

Annons
DAGENS NAMN - Rakel, Lea
I MORGON - Selma, Fingal
Rakel och Lea är bibliska namn. Rakel betyder på hebreiska "tacka" och Lea "vildko". Lea har också förknippats med latinets lea, det vill säga lejoninna.
Omkring 1 740 svenskor heter Rakel och 480 Rachel. Ungefär hälften har det som tilltalsnamn. Lea heter 1 860 kvinnor i Sverige, varav 220 stavar det Leah. 1 200 har Lea/Leah som tilltalsnamn.
Rakel kom in i almanackan 1901 och flyttade då på Jeremias. Hundra år senare fick hon sällskap av Lea denna dag.
Rakel och Lea var enligt Första Mosebok systrar och kusiner till Jakob. Denne ville gärna gifta sig med den yngre systern Rakel och fick tillåtelse av fadern, Laban, att göra så.
När Jakob vaknade efter bröllopsnatten fann han den inte alls så fagra Lea i sin säng. Svärfadern förklarade då att det var sed att gifta bort den äldsta systern först. Om Jakob väntade i sju år skulle han emellertid få gifta sig med Rakel i stället, vilket sedan också blev fallet.
Johannes Döparen förekommer på flera ställen i de fyra evangelierna. Han dök upp från sin ensliga plats i öknen och predikade ungefär samma budskap som Jesus och fick därmed massor av folk att döpas sig i floden Jordan. En av dem var Jesus.
Ämnet i de svenska kyrkorna är "Den Högstes profet" och symbolen utgörs av ett lamm med korsgloria och segerfana på en bok med de sju inseglen.
Madagaskar firar denna dag sin nationaldag. Landet blev självständigt från Frankrike 1960.
Den 26 juni är Internationella dagen mot missbruk av och handel med narkotika. Det är också Internationella dagen för att hjälpa tortyroffer.
-

Mer läsning

Annons