Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 26 maj

Annons
DAGENS NAMN - Vilhelmina, Vilma
I MORGON - Blenda, Beda
Vilhelmina är bildat av tyskans Vilhelm som i sin tur är sammansatt av orden för vilja och hjälm. Det var som mest populärt under 1920-talet. Det finns omkring 7 500 Vilhelmina och 1 500 Wilhelmina i Sverige, men av dem har endast 150 namnet som tilltalsnamn. Vilma är en kortform av samma namn. Vilma har varit ett av de allra mest populära dopnamnen under senare år.
Nästan alla som heter Vilma är flickor under femton år. Det finns 2 680 Vilma och nära 5 900 Wilma i Sverige, varav nästan alla har namnen som tilltalsnamn. Wilma var förra året det nionde mest populära flicknamnet, med 800 nyfödda som fick det.
Vilhelmina har funnits i almanackan sedan 1794 för att hedra Gustav IV Adolfs maka Fredrika av Baden som också hette Vilhelmina. Vilma kom in 1986.
Wilma Rudolph blev 1960 OS-drottning i Rom sedan hon erövrat tre guldmedaljer. Hon vann 100 och 200 meter och var också slutkvinna i det segrande amerikanska stafettlaget på 4 x 100 meter.
Som spädbarn drabbades Wilma Rudolph av polio och läkarna förklarade att hon aldrig skulle kunna gå. Men tack vare en ihärdig mor lärde sig flickan att gå vid 12 års ålder. I skolan blev hon sedan basketstjärna innan hon upptäcktes av en friidrottstränare som raskt gjorde henne till en fenomenal sprinter.
Den 26 maj är Georgiens nationaldag. Landet blev denna dag 1918 självständigt. Det varade visserligen inte så länge, men i dag är Georgien åter en fri nation.
I Guyana i nordöstra Sydamerika firas självständighetsdagen.

Mer läsning

Annons