Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 26 oktober

Annons
DAGENS NAMN - Amanda, Rasmus
I MORGON - Sabina
Amanda är ett av de senaste decenniernas modenamn och varje år får omkring 1 000 nyfödda detta tilltalsnamn. Nu finns det 28 300 svenskor som bär namnet, varav nästan 18 650 har det som tilltalsnamn. Det kommer från latinska ordet amare som betyder älska, eller "amandus", älskvärd. Förra året fick 702 flickor Amanda som namn, vilket gjorde namnet till det 14:e mest populära för nyfödda flickor. Manda är ett smeknamn till Amanda som nu också har uppträtt som dopnamn.
My, som är ett annat modenamn, fanns på den här dagen fram till för fem år sedan. Det har nu tagits bort ur almanackan, trots att det är ganska populärt att ge nyfödda. Förra året fick nämligen 152 små flickor namnet vilket innebar plats 77 på topplistan. Namnet bärs av 6 200 svenskor.
I stället flyttades Rasmus till dagens datum från den 20 februari. Rasmus är också ett innenamn och det gavs till 657 pojkar år 2004 vilket innebar att det var det 21:a mest populära.
Rasmus är en dansk förkortning av Erasmus som i sin tur kommer från grekiskans erasmios och betyder "den älskvärde". Så heter omkring 13 700 svenskar, varav 11 850 har det som tilltalsnamn.
Det manliga namnet Amandus fanns här fram till 1901 då det fick lämnat plats åt Amanda.
Den 26 oktober är Österrikes nationaldag, till minne av att lagen om landets neutralitet antogs just denna dag år 1955.

Mer läsning

Annons