Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn

Annons
DAGENS NAMN - Margit, Margot
I MORGON - Axel, Axelina
Margit är en smekform av Margareta - ett grekiskt namn, bildat av persiskans ord för pärla. Det finns omkring 28 000 svenskor som heter så, de flesta födda på 1920- och 30-talet. Av dem har 16 600 namnet som tilltalsnamn.
Margit har funnits i svenskan sedan 1400-talet och uttalades då "Marjit". Först mot slutet av 1800-talet kom namnet att få ett hårt g.
Margot kommer också det från Margareta och är fransk diminutivform. Margot heter omkring 5 400 svenska kvinnor, varav 3 100 har det som tilltalsnamn.
Margit och Margot kom in i almanackan 1986. På 1800-talet hade Vitus namnsdag denna dag. Han ersattes av Justina som alltså fick lämna plats åt dagens namnsdagsbarn.
I gamla Rom var denna dag ägnad åt storstädning kring Vestatemplet. Vesta var hemmets gudinna och resterna av hennes helgedom finns fortfarande kvar på Forum romanum.
I Danmark är det allmän flaggdag eftersom Dannebrogen, den danska flaggan, just denna dag år 1219 sägs ha kommit nedramlande från himlen i Estland dit den store krigaren kung Valdemar II dragit på korståg.
I Arkansas firas att man just denna dag år 1836 blev USA:s 25:e delstat.

Mer läsning

Annons