Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 27 maj

Annons
DAGENS NAMN - Beda, Blenda
I MORGON - Ingeborg, Borghild
Beda är ursprungligen ett fornengelskt mansnamn med okänd betydelse. En annan hypotes är att det skulle vara ett svenskt namn som betyder "bedjaren". Blenda tros vara ett svenskt namn som härrör från sockennamnet Blädinge utanför Alvesta i Småland och lär ha uppfunnits av en regementskvartermästare vid namn Petter Rudebeck på 1700-talet.
Det finns 670 Beda och 590 Blenda i Sverige. De flesta är mycket gamla. Två av tre har namnen som tilltalsnamn. Beda fanns i den gamla svenska almanackan, men byttes ut mot Blenda 1901. År 1986 återkom Beda och fick då sällskap av Blenda just denna dag.
Beda kan faktiskt vara ett mansnamn också. Så hette en from engelsman som var verksam på 700-talet. Efter sin död blev han helgon och känd som Beda venerabilis, "den vördnadsvärde". Han verkade som munk i nordöstra England och skrev en massa kristliga skrifter. Hans berömmelse vilar på engelsk kyrkohistoria, skriften "Historia ecclesiastica gentis Anglorum", Det engelska folkets kyrkohistoria. Den börjar med Caesars invasion av Britannien och går fram till år 731. Den är en viktig källa för kunskap om det anglosaxiska England.

Mer läsning

Annons