Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 27 november

/

Annons
DAGENS NAMN - Astrid, Asta
I MORGON - Malte
Astrid är ett fornsvenskt namn, sammansatt av ord som betyder gud och frid. Det var populärt under 1910- och 20-talen och bärs i dag av omkring 40 680 kvinnor. 18 950 har det som tilltalsnamn.
Astrid har återvunnit något av sin forna popularitet. Förra året fick 163 små flickor detta namn och det hamnade därmed på plats 73 på topplistan. Astrid är förresten samma namn som Estrid, som bärs av nästan 1 000 svenskor. I Norge är formen Astri.
Asta är en variant av Astrid och hade sin storhetstid under 1920- och 30-talen. Omkring 9 270 svenskor heter så och 6 430 har det som förstanamn.
Astrid, eller rättare sagt Estrid, kom in i almanackan 1901 då Vitalis förpassades ut i kylan. 1906 ändrades Estrid till Astrid till ära åt en nyfödd prinsessa och så har det förblivit. Asta kom in i almanackan 1986, då även Astri fick plats på denna dag. Astri försvann ur kalendern 1993.
Första söndagen i advent inleder det svenska kyrkoåret och är en av de största kyrkliga högtidsdagarna.
Advent kommer från latinets adventus som betyder ankomst. Adventus Domini är Herrens ankomst. I kyrkan placeras denna dag adventsstaken med fyra ljus varav ett är tänt.
"Hosianna, Davids son" är numera en obligatorisk sång i kyrkorna denna dag.
Just den här dagen börjar vintern i Falköping, enligt SMHI:s statistik.

Mer läsning

Annons