Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 27 oktober

Annons
DAGENS NAMN - Sabina
I MORGON - Simon, Simone
Sabina har aldrig varit så populärt som i dag. 6 200 svenskor heter så och de flesta är mycket unga. Drygt 4 000 har det som tilltalsnamn. Namnet är latinskt och betyder helt enkelt en sabinsk kvinna. Sabina var också en kvinna som led martyrdöden i Rom på 100-talet.
Sabine heter 1 250 svenskor varav 800 har det som förstanamn.
Ina, som är en kortform av Sabina, fanns också med i almanackan på denna dag fram till för fem år sedan, då det tog togs bort. Ina heter 1 600 svenska kvinnor, varav 1 050 har det som förstanamn.
Sabinerna var ett folk i mellersta Italien som underkuvades av romarna omkring år 290 f Kr. En berömd legend berättar om hur Romulus och hans romare rövade bort sabinernas kvinnor under en fest i Rom.
Sabinskornas bortrövande blev sedan i renässans- och barockkonsten ett omtyckt motiv. Enligt sagan var kvinnorna ovanligt vackra. Detta och annat i historien har forskarna förstås inte kunnat klarlägga rent vetenskapligt.
Det lilla karibiska landet Saint Vincent och Grenadinerna firar i dag sin självständighet som uppnåddes 1979. Även förra sovjetrepubliken Turkmenistan firar sin självständighet den 27 oktober. Den firas för övrigt i dagarna två.

Mer läsning

Annons