Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 27 sept

Annons
DAGENS NAMN - Dagmar, Rigmor
I MORGON - Lennart, Leonard
Dagmar är en dansk ombildning av ett slaviskt namn, Dragomira, som är sammansatt av orden för kär och fred. I Sverige blev namnet populärt i samband med skandinavismen på 1800-talet. Så heter omkring 9 870 svenskor, de flesta pensionärer sedan flera år. 4 160 har det som tilltalsnamn.
Rigmor är ett 40-talsnamn som bärs av 4 225 svenska kvinnor, varav 2 270 har det som tilltalsnamn. Det är också ett danskt namn, ursprungligen taget från tyskans Rikmoth, sammansatt av orden för "mäktig" och "sinne". "Den mäktiga mön" säger man i Danmark om Rigmor.
Dagmar var en dansk prinsessa, dotter till Kristian IX, som gifte sig med tsar Alexander III av Ryssland och som sedan blev mor till den siste ryske tsaren Nikolaj II.
Hon anses ha utövat ett stort inflytande på sin make, dessvärre i reaktionär riktning.
Efter bolsjevikernas maktövertagande 1917 lyckades hon ta sig till Krim där hon stannade under några år innan hon återvände till Danmark.
Dagmar, som i Ryssland fick namnet Maria Fjodorovna, avled 1928.
I den kristna delen av Etiopien firas i dag Upptäckten av det sanna korset, till minne av den dag när kejsar Konstantins moder Helena skulle ha funnit Jesu kors.
Enligt legenden skulle Helena kommit till Jerusalem och tänt en rökelse där rökslingan förde henne till den plats där hon hittade tre kors, varav ett var det som Jesus korsfästes på.

Mer läsning

Annons