Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn

Annons
DAGENS NAMN - Torborg, Torvald
I MORGON - Björn, Bjarne
Torborg är ett nordiskt namn, skapat av orden för guden Tor och "beskydd". Torborg är besjungen i en dikt av Gustaf Fröding, vilket inte hjälpt mycket för att göra namnet populärt. Det hade sin topp i mitten av 20-talet och har sedan dess nästan försvunnit som dopnamn. Det finns omkring 2 250 svenskor som bär namnet i dag, varav 600 har det som tilltalsnamn. Dessutom är det sex män som enligt statistiken heter Torborg.
Torvald är också ett namn skapat av Tor samt det gamla nordiska ordet för "härskare". Så heter omkring 2 100 svenskar, de flesta födda på 20- och 30-talen. Endast 365 har det som tilltalsnamn.
Torborg kom in i almanackan 1901 då Botolf försvann. Hon fick sällskap av Torvald 1993.
Dagen var förr helgdag och marknadsdag (Botulfsmässa) till minne av helgonet Botulf.
Den 17 juni är Islands nationaldag. Just denna dag år 1944 hade man hållit en folkomröstning varvid 70 336 röstade för självständighet medan 535 röster gavs för en fortsatt union med Danmark.
I den amerikanska delstaten Massachusetts kallas den 17 juni för Bunker Hill Day till minne av en händelse som utspelade sig den 17 juni 1775. Då lyckades en liten skara amerikanska patrioter nedgöra en betydligt större brittisk styrka. Det var en av de första striderna i frihetskriget.
I dag är också Världsdagen för bekämpning av ökenutbredning och torka.
-

Mer läsning

Annons