Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 28 juni

Annons
DAGENS NAMN - Leo
I MORGON - Peter, Petra
Leo är ett påvenamn, latin för "lejon", och som först bars av Leo den store, påven som fick hunnerhövdingen Attila att böja knä utanför Roms murar i mitten på 400-talet. Det har varit populärt som dopnamn även i Sverige under senare år. Förra året fick 579 pojkar detta namn vilket gav en plats 27 på topplistan.
I år har Leo blivit ännu mer populärt och tillhör nu de tio vanligaste namnet för nyfödda pojkar. I Sverige finns det omkring 7 400 Leo, de flesta alltså mycket unga. 4 025 har det som tilltalsnamn.
Leo har funnits med i almanackan sedan 1700-talet eller tidigare.
Leo X var en påve av helt annat slag än Leo den store. Han går till historien framförallt för att han utfärdade banbullan mot Martin Luther.
Han insåg aldrig vad som höll på att hända där upp i norra Tyskland utan trodde att Martin Luther var en skojare som så många andra. Som han själv ungefär.
Leo X levde ett liv i sus och dus. Hans fester var orgier i mat och dryck. Påven var inte heller ointresserad av sex, tvärtom. Till hans pluskonto bör dock läggas att han stödde kulturen, konst, musik och teater.

Mer läsning

Annons