Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 28 november

/

Annons
DAGENS NAMN - Malte
I MORGON - Sune
Malte har vi hämtat från danska almanackan som i sin tur lånat namnet från lågtyskan. Vad det betyder är oklart. Kanske är det en kortform av det nordtyska Helmold som är sammansatt av ord med betydelsen "hjälm" och "makt".
Nästan 3 800 svenskar bär namnet, de flesta antingen födda under 1920- och 30-talen eller mycket unga. 1 800 har det som tilltalsnamn. Malte är förhållandevis vanligt i Skåne, där det redan under den danska tiden användes flitigt inom adeln.
Förra året fick 198 små pojkar namnet Malte, vilket innebar plats 72 på topplistan.
Malte Laurids Brigge är titelfigur i österrikaren Rainer Maria Rilkes delvis självbiografiska dagboksroman som kom ut 1910.
Malte Brigge är ingen lustig typ utan en ung dansk adelsman som plågas av livsångest och dödsfruktan. Dessutom är han ensam och överkänslig. Men skriva poesi, det kan han. Det kunde Rilke också, även om han mest är känd som prosaförfattare. Han avled 1926.
Det här har varit Stens dag sedan 1773. År 1901 byttes han ut mot Malte. Malte har under 1900-talet haft sällskap av Malvina, Mia och Malkolm just denna dag under vissa perioder.
Ännu tidigare var dagen ägnad åt Sosthenes, som var lärjunge till Paulus och som finns omnämnd i Första Korintierbrevet. Han var en förmögen jude som levde i grekiska Korint och som med stor iver försvarade Paulus läror. För detta blev han svårt misshandlad av en folkhop.
Den 28 november är Mauretaniens nationaldag och en av Albaniens två nationaldagar. Mauretanien blev fritt från Frankrike 1960 och Albanien frigjorde sig från Turkiet 1912.

Mer läsning

Annons