Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 29 april

Annons
DAGENS NAMN - Tyko
I MORGON - Mariana
Tyko är ett fornnordiskt namn, nämligen en variant av vikinganamnen Tyge eller Tyke, som betyder lycka. Endast 550 heter så i Sverige, varav 70 stavar det Tycho. 150 har det som tilltalsnamn. Tyko, eller den latinska formen Tychius, har funnits i almanackan sedan början av 1700-talet.
Tychius var en man som enligt Apostlagärningarna följde med Paulus på dennes tredje missionsresa, från Grekland genom Makedonien till Mindre Asien. När Paulus predikade mitt i natten råkade en av åhörarna somna och ramla ut genom ett fönster från tredje våningen. Genom diverse handpåläggningar och böner kunde mannen räddas till livet. Huruvida Tychius bidrog till detta framgår inte av skrifterna.
I den katolska kalendern hyllar man denna dag Katarina av Siena som levde 1347-1380 och var en synnerligen from jungfru. Hon ska ha medverkat till att påven Gregorius XI lämnade Avignon och flyttade till Rom. Hon efterlämnade 400 brev med djupsinniga tankar och helgonförklarades av Pius II 1416.
Katarina av Siena avled den 29 april och ligger begravd i Santa Maria sopra Minerva i Rom. Men hennes huvud har man lagt i kyrkan San Domenico i Siena.
I Japan ihågkoms kejsaren Hirohito. Han föddes just denna dag år 1901 och avled 1989.

Mer läsning

Annons