Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 29 juni

Annons
DAGENS NAMN - Peter, Petra
I MORGON - Elof, Leif
Peter är den engelska varianten av Petrus som är ett bibliskt namn, ursprungligen grekiskt, Petros, som i sin tur är en översättning av arameiskans Kefa och betyder "klippa". Det finns också som en folklig svensk form, Petter. Det finns omkring 110 560 Peter - 62 850 har det som tilltalsnamn - och 9 500 Petter i Sverige, varav 4 900 har det som tilltalsnamn.
Petra är förstås en kvinnlig variant av Petrus och så heter 14 875 svenskor, varav 11 000 har det som tilltalsnamn.
Petrus fanns med i den ursprungliga svenska almanackan och hängde med på just den här dagen fram till för fyra år sedan. Peter och Petra kom med i almanackan 1986.
Den här dagen var tidigare en av de gamla apostladagarna, till minne av Petrus och Paulus, och alltså helgdag.
Peter har burits av många härskare. En av dem var Peter II av Jugoslavien, som blev kung som elvaåring när hans far Alexander 1934 mördades av en kroatisk extremist.
Så småningom blev han myndig och satte igång att regera. Han var serb förstås, men kung över serber, kroater och slovener. Och även över muslimer, albaner och en del andra folkslag i det brokiga landet.
När andra världskriget bröt ut avsatte Peter II sin tyskvänliga regering, eftersom han gillade Storbritannien bättre. Sedan följde tyskarnas invasion 1941 och Peter II fick gå i landsflykt. Efter kriget avsattes han av Jugoslaviens nye diktator Tito.

Mer läsning

Annons