Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 3 augusti

/

Annons
DAGENS NAMN - Tage
I MORGON - Arne, Arnold
Tage är ursprungligen ett danskt namn som lär betyda \"den som övertar\", alltså arvingen eller mottagaren. Det kommer från det forndanska Taki. Det är bildat av verbet taka, \"taga\" och kan ses i betydelsen \"borgensman\" eller \"mottagare\". Det finns omkring 14 950 som heter så i Sverige och dessutom 160 som stavar det Thage. 5 880 har namnen som tilltalsnamn.
Tage har använts som namn i Skåne sedan 1400-talet. I övriga Sverige blev namnet allmänt först efter år 1900 och hade sin höjdpunkt under 1910- och 20-talen.
Fram till 1901 hade Stefanus namnsdag den 3 augusti och på 1600-talet vad dagen Staffans. Stefanus alias Staffan var stalldräng hos kung Herodes och är den som besjungs i visan \"Staffan stalledräng\".
Under en kortare period har även Truls härbärgerats på denna dag.
Medelålders svenskar kommer kanske ihåg Tages, som var en popgrupp på 1960-talet, populärast av alla i tävlan med Hep Stars.
Tages bestod av Tommy Blom, Göran Lagerberg, Danne Larsson, Anders Töpel och Freddie Skantze. \"Sleep Little Girl\", \"Miss MacBaren\" och \"Every Raindrop Means A Lot\" var några av deras hits. Tages upplöstes 1968 men har sedan återuppstått för enstaka framträdanden.
-

Mer läsning

Annons