Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 3 december

/

Annons
DAGENS NAMN - Lydia
I MORGON - Barbro, Barbara
Lydia tillhör de namn som har gjort come back efter att ha varit nästan bortglömda. Det kom in i almanackan 1901 då Zephanius försvann. Och lika gott var väl det. Lydia är ett bibliskt namn, ursprungligen grekiskt, som helt enkelt betyder "kvinna från Lydien". Det var mycket populärt under 1920-talet och återkom sedan mot slutet av 80-talet. Omkring 3 180 svenskor bär namnet, varav 1 250 har det som tilltalsnamn.
Zephanius var för övrigt identisk med den profet som i nutida biblar kallas Sefanja.
Lydia Lithell var baptistisk församlingsmusiker i Kumla fram till sin död 1957. Mest känd är hon som sångförfattare och kompositör. Hon har skrivit texter och oftast även musik till 300 andliga sånger.
Mest känd är sången "Jag har hört om en stad ovan molnen", där musiken är en rysk folkmelodi. Till sångerna "Flyttfåglarna" och "Jag har valt att göra sällskap med Guds enkla vandringsmän" har Lydia Lithell skrivit såväl text som musik.
I den katolska kalendern ihågkoms Sankt Cassian av Tangier i nuvarande Marocko. Han massakrerades tillsammans med sina anhängare när islamska styrkor intog staden. Sankt Cassian blev helgon och skyddspatron för alla stenografer.
I den amerikanska delstaten Illinois firas att man just den här dagen år 1818 upptogs i unionen.
Den 3 december är den internationella handikappdagen.

Mer läsning

Annons