Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 3 november

Annons
DAGENS NAMN - Hubert, Hugo
I MORGON - Sverker
Hubert är en tysk variant av det latinska Hubertus, egentligen Hugibert, sammansatt av orden för håg och ljus. Det var som mest populärt under 1920-talet, men det finns vissa tecken på att det är på väg tillbaka som dopnamn. Det finns omkring 1 475 svenskar som heter Hubert, varav 340 har det som tilltalsnamn.
Hugo är betydligt mer populärt. Förra året var namnet det 13:e mest populära att ge små pojkar och 873 fick det. Det finns totalt 18 600 Hugo i Sverige. Av dem har 7 200 det som tilltalsnamn. Hugo hade tidigare namnsdag den 11 januari. Det är kortformen av latinets Hubertus eller tyskans Hugibert.
Hugo har funnits i svenskan sedan 1600-talet och kom med i almanackan på 1700-talet. Det var populärt i början av förra seklet, för att sedan försvinna och sedan återkomma med full kraft hundra år senare. Hugo är nu ett av de dopnamn som ökar snabbast i antal.
Hubert kom in i svenska kalendern 1901 och ersatte då det knepiga namnet Eustakius. Sankt Hubertus är jägarnas skyddspatron.
Den 3 november är Panamas nationaldag. Landet skapades med amerikansk hjälp 1903 då det frigjordes från Colombia. Även minilandet Dominica i Västindien firar sin självständighet just i dag.
I Japan är det helgdag. Där firas nämligen Kulturens dag.

Mer läsning

Annons