Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 3 sept

/

Annons
DAGENS NAMN - Alfhild, Alva
I MORGON - Gisela
Alfhild är ett gammalt nordiskt namn bildat av orden för alf och strid. Så heter omkring 2 900 svenskor, de flesta födda under 1920- och 30-talen. 890 har det som tilltalsnamn.
Alva är den feminina formen av alf, det vill säga älva. Det kan också ses som en kortform av Alfhild. Så heter omkring 8 670 svenska kvinnor, varav 6 500 har det som tilltalsnamn. Förra året fick 844 små flickor namnet Alva vilket gjorde det till det åttonde mest populära. Namnet har under senare år ständigt ökat i popularitet.
Alfhild kom in i den svenska almanackan 1901. Dessförinnan hade Serafia namnsdag den 3 september. Serafia var en romersk jungfru som lär ha lidit martyrdöden på 100-talet. Alva kom in 1986, men då på den 18 september. Till dagens datum flyttades namnet 2001.
Den 3 september firar två stater sina nationaldagar. Det är Qatar på Arabiska halvön och lilleputtlandet San Marino, omgivet av Italien.
San Marino grundades enligt sägnen av helgonet Marinus som på 300-talet drog hit tillsammans med sina följeslagare undan förföljelserna som skedde under den avskyvärde kejsaren Diocletianus.
San Marino har sedan under alla åren lyckats bevara sin självständighet i ett Italien där gränserna ständigt flyttats och länder uppstått och gått under.
I Monaco firas befrielsedagen, men själva nationaldagen är på furst Rainers födelsedag 19 november.

Mer läsning

Annons