Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 30 april

Annons
DAGENS NAMN - Mariana
I MORGON - Valborg
Mariana är troligen en sammansättning av Maria och Anna. Det kan också vara en feminin form av det latinska namnet Marianus. Det är ett namn som var rätt så populärt under 60- och 70-talen och omkring 7 770 kvinnor i Sverige bär namnet, varav 1 625 har det som tilltalsnamn. Det närbesläktade Marian bärs av omkring 940 kvinnor och 300 män.
Mariana har funnits i svenska almanackan sedan mitten av 1800-talet för att hedra den blivande drottningen Sophia som också hette Mariana. Hon var gift med kronprins Oscar, sedermera Oscar II.
På denna dag har sedan urminnes tider vårfesten firats i Sverige. Den kom att heta Valborgsmässan sedan kristendomen segrat, troligen i åminnelse av ett katolskt helgon vid namn Sankta Walburga.
När sedan Valborg år 1901 placerades den 1 maj blev det valborgsmässoafton i stället.
Att tända eldar, dansa vilt och sjunga vårliga sånger just denna afton är alltså en gammal tradition. Det var också denna spöknatt som häxritter utfördes till gamla offerplatser. Eldarna var till för att skrämma bort häxorna från jorden, men också för att hålla rovdjuren på avstånd. Först långt senare kom färder till Blåkulla att förknippas med påsken och inte med valborgsmässoafton.
I den amerikanska delstaten Louisiana firas att man just denna dag 1812 blev USA:s artonde delstat.
I Vietnam är det nationell helgdag för att fira segern i Vietnamkriget 1975.

Mer läsning

Annons