Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 30 aug

Annons
DAGENS NAMN - Albert, Albertina
I MORGON - Arvid, Vidar
Albert är av tyskt ursprung och motsvarar det äldre Adalbert som är sammansatt av orden för ädel och ljus (berath). Albertina är den feminina latinska formen av samma namn.
Albert kom in i almanackan 1890, eftersom dåvarande kronprinsen Gustaf, sedermera Gustaf V, fått en son som bar detta namn. Albertina gjorde entré redan 1755, som en hyllning till prinsessan Sofia Albertina.
Albert heter 10 550 svenskar, men endast 1 990 har det som tilltalsnamn. Det finns för övrigt 150 svenskar som är döpta till Abbe, som är en smekform av Albert. Albertina bärs av 1 630 svenska kvinnor. Blott 100 har det som tilltalsnamn.
För tre år sedan ramlade Albert ur topplistan på namn till nyfödda.
I sin latinska form Albertus har Albert funnits med i almanackan sedan urminnes tider. Albertina hade från 1901 den 22 april som sitt datum. 1993 förenades Albert och Albertina på just denna dag.
I den amerikanska delstaten Louisiana firas Huey P Long-dagen. Long var guvernör i Louisiana från 1928 och styrde delstaten med diktatoriska fasoner. Men han var också oerhört populär bland det arbetande folket. Hans bana slutade med att han mördades år 1935. Mördarens motiv var att han ville hindra Huey P Long från att ställa upp i presidentvalet.
-

Mer läsning

Annons