Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 30 juli

Annons
DAGENS NAMN - Algot
I MORGON - Helena, Elin
Algot är ett nordiskt namn, sammansatt av ord med betydelsen "alf" och "götisk man". Det var någorlunda populärt i 1900-talets början men har mer eller mindre försvunnit som dopnamn. Det finns omkring 4 300 män heter Algot, men endast 770 har det som tilltalsnamn.
Algot kom in i almanackan 1901 och puttade då ut Abdon.
Algot Brynolfsson tillhörde en svensk stormanssläkt och var en gång lagman i Västergötland. Han hade säkert inte gått till historien om han inte haft två bångstyriga söner vid namn Folke och Karl.
Dessa båda enleverade en högboren flicka vid namn Ingrid Svantepolksdotter från Vreta kloster år 1288, eftersom Folke hade blivit våldsamt kär i flickan. Bröderna flydde med Ingrid Svantepolksdotter till Norge.
Så kunde man inte bete sig ens på den tiden och kung Magnus Ladulås begagnade tillfället att bestraffa hela släkten.
Två andra bröder, Brynolf Algotsson, som var biskop i Skara, och Peter Algotsson, som var kansler hos kungen, fängslades.
När sedan Karl Algotsson återvände till Sverige greps han och avrättades på order av kungen.
Allt detta skildras i en känd folkvisa dessutom.
Marocko firar i dag sin nationaldag till minne av kung Muhammad VI:s kröning 1999. Nationaldag är det även i öriket Vanuatu, tidigare Nya Hebriderna, i Stilla havet. Detta till minne av självständigheten 1980.
-

Mer läsning

Annons